Ajankohtaista

08.04.2005

Itä-Suomen hovioikeus vapautti DrinkOrDie-”kräkkerin”

Itä-Suomen hovioikeus antoi 7.4.2005 tuomion, jossa se kumosi Kuopion käräjäoikeuden 27.6.2003 antamat tuomiot. Toinen vapautettu oli ollut kansainvälisen ja järjestäytyneen DrinkOrDie (DOD) Internet-piraattiryhmän jäsen, joka mursi ”kräkkäsi” ohjelmia. Toinen vapautettu oli kopioinut omalle palvelimelleen ja eräälle toiselle palvelimelle teoskopioita. Molempien syytteet tekijänoikeusrikoksesta kumottiin.


Piratismia valvovan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen Internet-tarkastaja, OTK Ilkka Vuorenmaa kummaksuu tuomiota. ”Harkitsemme valitusluvan hakemista.”, toteaa Vuorenmaa. ”Tämäkin Itä-Suomen hovioikeuden tulkinta tässä yksittäistapauksessa osoittaa vakavat puutteet nykylainsäädännössä. On välttämätöntä, että rikoslakia muutetaan siten, että tietoverkoissa tapahtuvasta tekijänoikeuspiratismista poistetaan vaatimus ansiotarkoituksesta”, jatkaa Vuorenmaa.


Vuorenmaa muistuttaa oppilaitoksia ja yrityksiä verkkopiratismin riskeistä. ”Eräs jutun päätekijöistä toimi oppilaitoksen järjestelmäasiantuntija. Juuri hänen toimintansa mahdollisti sen, että piraattipalvelin saatiin piilotettua ammattikorkeakoulun verkkoon. Yritysten ja oppilaitosten olisi syytä laatia selkeät ohjeet tekijänoikeusloukkausten torjumiseksi. Lisäksi tarvitaan myös sääntöjen valvontaa ja sanktioita. Onneksi eräät oppilaitokset ovat selvästi ilmaisseet kantansa piratismiin.”.