Ajankohtaista

30.05.2005

Turun hovioikeus tuomitsi kolme kuukautta ehdotonta vankeutta pelipiraatille

Turun hovioikeus antoi 26.5.2005 tuomion, jossa se tuomitsi PlayStation-pelien kopioita valmistaneen ja myyneen nuoren miehen kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Tuomittu vankeus suoritetaan yhdyskuntapalveluna. Toisen piraattimyyjän tuomiota ei muutettu.


PlayStation-piratismia valvovan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen Internet-tarkastaja, OTK Ilkka Vuorenmaa on tyytyväinen tuomioon. ”Taas kerran on Turun hovioikeus käsittänyt, että tällainen piratismi on luovan omaisuuden varastamista ja että siitä tulee tuomita riittävän ankarat tuomiot. Tässä tapauksessa tuomituilla on ostajia ympäri maata ja myytyjä kopioita oli satoja.”


Aiemmin käräjäoikeus tuomitsi toisen miehen 45 päivän ehdolliseen vankeusrangaistuksella. Vankeusrangaistusten lisäksi miesten maksettavaksi tuli jo käräjäoikeudessa tekijänoikeudellisia korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä yli 54.000 euroa.


PlayStation – peliformaatti on videopelien markkinajohtaja pohjoismaissa. Pelien suosion myötä niiden piraattituotanto ja - -kauppa on muodostunut suureksi ongelmaksi. Alkuperäisten PlayStation 2-pelien DVD-levyjen kääntöpuolet ovat kirkkaat ja niissä on DVD-logot sekä tavallisten PlayStation 2 CDROM-pelilevyjen kääntöpuoli on vaaleansininen. PlayStation 1 -pelien levyjen kääntöpuolet ovat mustia.