Ajankohtaista

23.06.2005

IFPI: Maailman myydyistä musiikkilevyistä joka kolmas edelleen piraatti

SUOMEN MARKKINOISTA 20 % PIRAATTILEVYJÄ


Levytuottajien kansainvälinen kattojärjestö IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) julkaisi tänään vuosittaisen kaupallista piratismia käsittelevän raporttinsa. Vaikka Internetin vaikutus äänitealan tulevaisuudelle on kiistaton, raportti painottaa vahvasti fyysisen piratismin vastaisen työn yhä tärkeää merkitystä alalle. Ifpin puheenjohtaja John Kennedyn mukaan ”musiikkiteollisuus taistelee piratismia vas-taan koska, jos se ei tekisi sitä, levyteollisuutta ei yksinkertaisesti olisi olemassa.”


Piraattitallenteiden maailman kokonaismyynti vuonna 2004 oli 1,5 miljardia kappaletta ja kaupalli-nen arvo 4,6 miljardia US-dollaria. Kaupallinen arvo on laskettu käyttäen piraattitallenteiden hintoja. Maa-ilmanlaajuisesti vuonna 2004 myydyistä CD-levyistä joka kolmas oli laiton. Äänite-alan ja viranomaisten yhteistyö on tuottanut myös tulosta; piraattimarkkinoiden kasvu on hidastunut.


CD-R-piraatit valtasivat edelleen markkinoita


Kansainvälisesti suuntauksena on siirtyminen kaseteista ja tehdasvalmistetuista ”prässätyistä” CD-levyistä CD-R-piraattilevyihin. Prässättyjen levyjen osuus piraattimarkkinoista oli 38 % ja 575 miljoonaa kpl (laskua 4 %), kun taasen CD-R-piraattilevyjen kokonaismäärä nousi 6 % ollen 560 miljoonaa kpl. Piraattikasettien myynti laski 28 %, ollen yhteensä 390 miljoonaa kpl. Ifpi raportoi nyt ensi kerran myös musiikki DVD-piraattilevyt, joita myytiin 20 miljoonaa kpl.


Piraattitallenteiden formaatti vaihtelee alueittain. Kaukoidässä ja Venäjällä tehdasvalmisteinen CD-levy on edelleen johtava formaatti. CR-R-piratismissa Etelä-Amerikka vastaa yli 50 % maailmalla myydyistä CD-R-piraateista. Euroopan maista CD-R on hallitseva piraattiformaatti Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa.


Suomessa yleisin piraattitallenne on edelleen Venäjällä prässätty tehdasvalmisteinen piraatti-CD. Suomessa piratismia vastaan taistelevan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n mukaan (TTVK) Suomeen tuotiin vuonna 2004 Venäjältä ja Virosta yhteensä n. 2,4 miljoonaa piraatti CD-levyä. Kotimainen uutuuslevy on keskimäärin viikon kuluessa julkaisusta saatavilla Viipurin piraattikauppiailta 1,5 euron kappalehintaan. TTVK:n mukaan maahantuontimäärä on laskenut reilulla puolella miljoonalla edellisvuoteen verrattuna.

Antipiratismi iskee takaisin – piraattimarkkinoiden kasvu alhaisinta viiteen vuoteen


Ääniteala on investoinut vahvasti piratismin vastaiseen kamppailuun. Tällä hetkellä Ifpin ja sen kansallisten jäsenryhmien palveluksessa on yhteensä n. 250 piraattitutkijaa. Myös tekniseen tutkintaan on satsattu, piraattilevyjä analysoidaan rikosteknisissä laboratorioissa mikroskooppisin menetelmin ja mittauksin. Näillä tutkimuksilla ääniteala on pystynyt jäljittämään piraattilevyjä valmistaneita tehtaita. Levyteollisuuden ja musiikin tekijöiden yhteistyö viranomaisten johti vuonna 2004 seuraaviin tuloksiin:


• Takavarikkoon yhteensä 87 CD-levyjen tuotantolinjaa (vuonna 2003 68 kpl). Takavarikoitujen linjojen vuotuinen tuotantokapasiteetti on 380 miljoonaa levyä; lähes puolet Yhdysvaltain laillisista äänitemarkkinoista. Valtaosa tuotantolinjojen takavarikoista tehtiin Kaukoidässä.


• Polttavia CD-R-asemia takavarikoitiin yhteensä 28 350 kpl. Lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoden 14 745 asemaan verrattuna. Takavarikoitujen asemien vuotuinen tuotantokapasiteetti on n. 800 miljoonaa levyä.


• Tyhjiä CD-R-levyjä takavarikoitiin 71 miljoonaa kpl. Määrä nousi viime vuodesta yli 30 miljoonaa. Tyhjien CD-R-levyjen ohella takavarikoitiin 100 miljoonaa valmista levyjen kansilehteä.


• Piraattitallenteita takavarikoitiin 45 miljoonaa kpl ja pidätyksiä tehtiin yli 12 000.


Positiivisista tuloksista huolimatta, edelleen 31 maassa piraattitallenteiden myynti päihittää volyymiltaan laillisen äänitekaupan.


Järjestäytynyt rikollisuus käärii tuotot


Musiikkipiratismista ja muista tuoteväärennöksistä kertyneet tulovirrat rahoittavat ja vahvistavat paljolti järjestäytynyttä rikollisuutta. Näyttöä järjestäytyneen rikollisuuden osallisuudesta musiikkipiratismiin vuonna 2004 saatiin mm. Italiasta, Hong Kongista, Brasiliasta, Paraguaysta ja Espanjasta.


Italiassa, Napolin poliisin tutkinnat Camorra-organisaatioiden pyörittämistä piraattitoiminnasta, johtivat murhayritykseen yhtä tutkinnassa mukana ollutta poliisia vastaan. Brasiliassa kiinalaissyntyinen Law Kim Chong pidätettiin kesäkuussa 2004 hänen yritettyään lahjoa Brasilian kongressin anti-piratismikomission puheenjohtajaa. Law tarjosi komission puheenjohtajalle 1 – 2,3 milj. dollarin lahjusta, pyytäen vastineena suojelua piraattitoimilleen. Lawn pidätyksen jälkeen hänen jäljiltään on takavarikoitu yli 10 milj. tyhjää CD-R-levyä.


Piraattimaiden top-10; Kiina johtaa, Venäjä kakkosena


Vuosiraportissaan Ifpi nimesi nyt kolmannen kerran kymmenen kärkimaata, joissa piraattiongelma on polttavin ja tarve valtioiden toimenpiteille kiireellisin. Tällä ”mustalle listalle” joutuivat: Brasilia, Kiina, Intia (uusi maa), Indonesia (uusi maa), Meksiko, Pakistan, Paraguay, Venäjä, Espanja ja Ukraina. Listalta pääsivät pois Thaimaa ja Taiwan, joissa fyysistä piratismia on saatu on menestyksekkäästi kuriin.


Suomen markkinoihin eniten vaikuttava Venäjän tilanne ei osoita paranemisen merkkejä. Venäjän piratismiaste on 66 %. Vuonna 1996 Venäjällä oli kaksi CD-levyjä valmistavaa tehdasta, nyt määrä on 34. Tehtaat kykenevät valmistamaan vuositasolla 450 miljoonaa CD- ja DVD-levyä. Tilanteen synkkyys paljastuu, kun tiedetään, että laillisen kysynnän määrä viime vuonna oli 60 miljoonaa levyä. Tehtaiden ylikapasiteettia täytetäänkin piraattituotannolla, jota viedään myös laajalti maailmalle. Venäjällä valmistettuja piraattilevyjä on jäljitetty yli 26 maahan.