Ajankohtaista

02.03.2006

Vankeutta laittomista karaokelevyistä Kokkolassa

Kokkolan käräjäoikeus tuomitsi 28.2.2006 56-vuotiaan karaokeyrittäjän tekijänoikeusrikoksesta 60 päivän vankeusrangaistukseen. Rangaistus on ehdollinen. Tekijänoikeuskorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja mies joutuu maksamaan yli 34 000 €.


Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) pääsi miehen jäljille yleisövihjeen perusteella. Kaustisen poliisilaitoksen syyskuussa 2005 tekemässä valvontaiskussa yrittäjän jäljiltä löydettiin Kokkolassa kahdet ja Kaustisella yhdet karaokelaitteet. Kaikkien laitteistojen yhteydessä takavarikoitiin luvatta valmistettuja karaoketallenteita. Mies oli kopioinut luvatta yli sata karaokelevyä ja lisäksi hän käytti yritystoiminnassaan vain yksityiseen käyttöön tarkoitettuja kotikaraokelevyjä. Käräjäoikeus totesi miehen toiminnan olleen laajamittaista ja pitkäaikaista.


Piratismia vastaan taistelevan TTVK:n tietoon on viime vuosina tullut useita tapauksia, joissa ravintoloissa soitetaan julkisesti alkuperäisistä, vain ammattikäyttöön tarkoitetuista karaokelevyistä tehtyjä luvattomia kopiolevyjä. Toinen loukkaustapa on tilanteet, joissa ravintoloissa on soitettu vain kotikäyttöön tarkoitettuja aitoja tai kopioituja kotikaraokelevyjä. Näiden levyjen julkinen esittäminen on kiellettyä ja vastoin tekijänoikeuslakia. Ammattikäyttöön tarkoitetut karaokelevyt maksavat yleensä 250 – 550 €/kpl, kun taasen kotikäyttöön tarkoitettu karaoke-levy maksaa 15 – 30 €/kpl.


TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen on tyytyväinen tuomioon. ”Tämän sorttisesta laittomasta toiminnasta kärsivät eritoten juuri rehelliset karaokeyrittäjät. Laittomilla kopiolevyillä soittavat voivat hinnoitella rehelliset, asiansa hyvin hoitavat yrittäjät ulos. Nyt langetettu tuomio antaa selkeän viestin toiminnan moitittavuudesta. Tulemme vastaisuudessakin jatkamaan aktiivista karaokevalvontaa”, toteaa Kotilainen.