Ajankohtaista

20.01.2011

Vankeutta ja yli 800 000 euron korvaukset vertaisverkkopalvelimen ylläpitäjille

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 20.1.2011 35-vuotiaan helsinkiläisnaisen ja 21-vuotiaan helsinkiläismiehen tekijänoikeusrikoksesta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Nainen sai neljä kuukautta vankeutta ja mies kolme kuukautta.

Vastaajat tuomittiin maksamaan yhteisvastuullisesti oikeudenhaltijoille tekijänoikeuslain mukaisia hyvityksiä ja korvauksia yhteensä yli 800 000 euroa. Tuomitut henkilöt olivat perustaneet ja ylläpitäneet tietoverkossa Sarahs' Secret Chamber nimistä Direct Connect -hubia (DC-hubi). DC-hub on tiedostojenjakopalvelin, jonka avulla palvelimeen liittyneiden käyttäjien on mahdollista kopioida itselleen muiden hubiin liittyneiden käyttäjien tietokoneilta näiden jakamia tiedostoja.

Kyseisellä hubilla oli n. 1 600 käyttäjää, joilla oli jaossa yhteensä noin 50 teratavua tiedostoja. Määrä vastaa lähes 750 000 musiikkialbumia. Poliisi teki asiassa kotietsinnän kesäkuussa 2007.

Kyseessä oli lyhyen ajan sisällä kolmas piraattipalvelimen ylläpitäjälle annettu vankeusrangaistus. Varsinais-Suomen ja Oulun käräjäoikeudet langettivat viime lokakuussa kolmen ja neljän kuukauden ehdolliset vankeusrangaistukset samantyyppisistä tapauksista.

Käräjäoikeus ei uskonut vastaajien väitettä siitä, että hubi olisi perustettu ainoastaan keskustelufoorumiksi. Tuomion mukaan vastaajat olivat tietoisia palvelimen tarkoituksesta ja he olivat verkon ylläpitotoimilla ja valvomalla aktiivisesti verkon käyttäjiä ja verkossa liikkuvaa tiedostomateriaalia osallistuneet yhdessä verkon käyttäjien kanssa verkossa tehtyihin oikeudenloukkauksiin. Käräjäoikeus piti vastaajien toimintaa tahallisena.

Syyttäjänä asiassa toimineen Kukka-Maaria Kankaalan mukaan "nyt langetetut vankeusrangaistukset ovat linjassa aiempien, syksyllä annettujen tuomioiden kanssa."

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) toiminnanjohtaja Antti Kotilainen on tyytyväinen tuomioon: "Tuomitut mittavat korvaukset ovat suoraa seurausta tehtyjen loukkausten laajuudesta. Tuomio noudattaa korkeimman oikeuden kesäkuussa Finreactor-tapauksessa antamaa ennakkopäätöstä, jonka mukaan piraattipalvelun ylläpitäjät ovat sekä rikosoikeudellisessa että korvausvastuussa palvelun kautta tehdyistä piraattilatauksista."

Lisätietoja, toiminnanjohtaja Antti Kotilainen, 040 548 1781