Ajankohtaista

03.03.2011

Luottoyhtiöiltä apua laittomien verkkokauppojen taltuttamiseksi

Ääniteteollisuuden kansainvälinen toimialajärjestö IFPI (International Federation of Phonographic Industry) ryhtyi vastikään laajennettuun yhteistyöhön MasterCardin ja Visan sekä Lontoon poliisin (City of London Police) kanssa, tarkoituksena ehkäistä piraattituotteiden ostaminen laittomista nettikaupoista.

Laittomat verkkopalvelut, joista suurta osaa ylläpidetään Venäjällä tai Ukrainassa, ovat jo vuosien ajan loukanneet tekijänoikeuksia myymällä yksittäisiä musiikkikappaleita sekä kokonaisia albumeja maksamatta mitään korvauksia teosten tekijöille. Kaupat ovat useimmiten siistejä ja englanninkielisiä, eivätkä päällisin puolin anna aihetta epäilykseen toiminnan laillisuudesta.

Uuden sopimuksen avulla IFPI voi varmistaa poliisitoimia niitä nettisivuja vastaan, jotka ovat loukanneet IFPIn jäsenten oikeuksia. Tähän mennessä poliisille on luovutettu jo yli kahdenkymmenen laittoman musiikkipalvelun tiedot. Kun IFPIn antama todistusaineisto laittomasta verkkokaupasta on varmistettu todeksi, poliisi ilmoittaa asiasta MasterCardille ja Visalle. Luottoyhtiöt puolestaan pyytävät jälleenmyyjän maksupalveluja tarjoavan pankin joko antamaan näyttöä kyseisen kaupan laillisuudesta tai lakkauttamaan maksupalvelun tarjoamisen myyjälle.

”On erittäin positiivista ääniteteollisuudelle, että maailman suurimmat luottoyhtiöt ottavat asiakseen estää heidän palvelujensa väärinkäytön tekijänoikeuksia rikkovien laittomien verkkosivujen toimesta,” sanoo IFPIn toimitusjohtaja Frances Moore. ”Välikäden roolissa olevat tahot, kuten MasterCard ja Visa, voivat olla avainroolissa Internet-piratismin taltuttamisessa, riippumatta siitä mistä pain maailmaa piratismi lähtee liikkeelle.”

Lue koko artikkeli IFPIn englanninkielisiltä nettisivuilta täältä.