Ajankohtaista

15.04.2011

Uuteen-Seelantiin uudet menetelmät tekijänoikeusloukkauksia vastaan

Uuden-Seelannin parlamentti hyväksyi torstaina 14. huhtikuuta 2011 lakiesityksen, jossa säädetään uusista toimista tiedostojen laittoman jakamisen vähentämiseksi. Laki noudattaa keskeisiltä osin Ranskassa viime vuonna käyttöön otettua varoituskirjemenettelyä. 

Nyt säädetyssä kolmen varoituksen järjestelmässä Internet-palveluntarjoaja lähettää varoituksia asiakkailleen, ilmoittaen asiakkaan mahdollisista tekijänoikeusloukkauksista. Lainsäädäntö laajentaa myös Uuden-Seelannin tekijänoikeustuomioistuimen toimivaltaa niin, että se tarjoaa tehokkaan ja kustannuksiltaan edullisen menetelmän käsitellä kanteita. Tuomioistuin mahdollistaa jopa NZ $15,000 dollarin korvauksiin, riippuen oikeudenhaltijaan kohdistuneen vahingon laajuudesta. 

Lakiesitys sisältää myös mahdollisuuden antaa tuomioistuimelle valtuus keskeyttää, tietyissä tapauksissa, teleoperaattorin tarjoaman Internet-yhteyden kuudeksi kuukaudeksi. Valtuus keskeytysmääräyksiin tulee voimaan, mikäli tulevaisuudessa todetaan, että varoitusjärjestelmä ja vahingonkorvausseuraamukset eivät ole merkittävästi vähentäneet laitonta verkkolevitystä. 

Vastuuministeri Simon Power sanoi: ”Tämä sallii hallituksen työskennellä eri sidosryhmien kanssa ja seurata sekä arvioida tilannetta ja päättää, milloin mahdolliset lisäkeinot ovat tarpeen.” 

Myös Suomessa on kaavailtu vastaavanlaisten vaihtoehtoisten menettelyiden käyttöönottoa laittoman tietoverkkolevityksen vähentämiseksi. Suomen hallituksen esitys varoituskirjeiden lähettämisestä raukesi kuitenkin huhtikuun eduskuntavaalien johdosta. 

”Hallituksen esitys oli oikeansuuntainen, mutta vielä riittämätön, eikä olisi sellaisenaan johtanut toivottaviin tuloksiin,” Tekijäoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja Antti Kotilainen sanoo. ”Toivomme, että tuleva hallitus on valmis antamaan parannetun esityksen uudelle eduskunnalle. Se on välttämätöntä kulttuurin ja viihteen laillisen liiketoiminnan edellytysten turvaamiseksi Suomessa.” 

Musiikkituottajien edustaja Lauri Rechardt sanoo: 

“Uusi-Seelanti on liittynyt niiden maiden kasvavaan joukkoon, jotka haluavat turvata lailliselle sisältökaupalle reilun toimintaympäristön ja mahdollistaa näin sisältömarkkinoiden kasvun ja kehityksen. Uskomme, että Suomen tuleva eduskunta ja hallitus haluavat myös toteuttaa vastuullista politiikkaa ja taata kotimaisen tuotannon toimintaedellytykset mahdollistamalla vastaavan tyyppisen menettelyn myös meillä.” 

Lisätietoja: 

Antti Kotilainen, TTVK ry, 09 6803 4026, 040 548 1781
Lauri Rechardt, Musiikkituottajat - IFPI Finland ry, 09 6803 4056 

Musiikkituottajat - IFPI Finland ry on Suomessa toimivien äänitetuottajien kattojärjestö, jonka tarkoitus on kehittää suomalaisen musiikkialan toimintaedellytyksiä 

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) valvoo jäsenjärjestöjensä oikeuksia, ehkäisee äänitteiden, elokuva- ja pelitallenteiden laitonta levittämistä sekä tiedottaa ja kouluttaa tekijänoikeuksista.