Ajankohtaista

30.01.2013

Mediataitoviikkoa vietetään 4.-10. helmikuuta

Vuonna 2013 katseet kääntyvät nuorten mediakulttuuriin

Viestintäviraston jo lähes kymmenen vuoden ajan järjestämä Tietoturvapäivä on kouluissa hyvin tuttu. Tietoturvapäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2004, ja pikku hiljaa päivä laajeni viikoksi käsittäen erilaisia tapahtumia seminaareista konsertteihin.

Nyt perinteikäs tapahtuma on tullut päätökseensä, sillä luvassa on uudistunut teemaviikko, joka kulkee nimellä Mediataitoviikko. Sitä koordinoi Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus.

Ensimmäistä Mediataitoviikkoa vietetään 4.-10. helmikuuta, samaan aikaan kuin Sanomalehtien liiton Sanomalehtiviikkoa. Uusi konsepti tarjoaa kouluille mahdollisuuden käsitellä teemaviikolla muutakin mediaa internetin lisäksi.

Mediataitoviikolla halutaan vahvistaa lasten ja nuorten mediataitovalmiuksia, kannustaa vanhempia keskustelemaan mediankäytöstä kotona sekä antaa kouluille mahdollisuus mediakasvatuksen kehittämiseen. Mediataitoviikko kytkeytyy kansainväliseen Safer Internet Day -teemapäivään. Tänä vuonna Mediataitoviikon pääteema on netinkäyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.

Mediataitoviikko syntyy järjestöjen, palveluntarjoajien, valtionhallinnon organisaatioiden ja media-alan yritysten yhteistyössä. Osa yhteistyöorganisaatioista järjestää Mediataitoviikolla omaa toimintaa. Myös Viestintävirasto on aktiivisesti mukana Mediataitoviikossa yhtenä kumppaneista.

Viestintäviraston ja Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen tiivis yhteistyö pohjautuu tuoreeseen roolienjakoon. Viestintävirastolle aiemmin kuuluneet televisiotoimintaan ja lastensuojeluun liittyneet valvontatehtävät siirtyivät Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskukselle sen perustamisen myötä vuonna 2012. Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen lakisääteisiin tehtäviin kuuluu muun muassa lapsille turvallisen mediaympäristön edistäminen. Viestintäviraston tehtävät keskittyvät viestintämarkkinoiden ja -palvelujen valvontaan ja edistämiseen, kansalaisten sekä elinkeinoelämän hyväksi.

 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Suvi Tuominen, 0295 338 009, suvi.tuominen (at) meku.fi
Tiedottaja Elina Koskipahta, 09 310 6966 838, elina.koskipahta (at) ficora.fi