Ajankohtaista

24.03.2015

Piraattisivustoihin kohdistetut estomääräykset tulevat mahdollisiksi – Suomen tekijänoikeuslaki muuttuu vihdoin EU-direktiivin mukaiseksi

Eduskunta hyväksyi 10.3.2015 hallituksen esityksen tekijänoikeuslain muuttamisesta. Muutos mahdollistaa puuttumisen selvästi laittomiin piraattisivustoihin silloin, kun kannetta ei voida nostaa sivuston tuntemattomia ylläpitäjiä vastaan. Laki on jatkossa yhteneväinen EU:n tietoyhteiskuntadirektiivin kanssa.

Piraattisivustojen esto tulee mahdolliseksi, vaikka ylläpitäjä olisi tuntematon

Eurooppalaisesta käytännöstä poiketen oikeudenhaltijat ovat aiemmin voineet hakea tuomioistuimelta väliaikaista estomääräystä vain sellaisille piraattisivustoille, joiden ylläpitäjiä vastaan on ollut mahdollista nostaa kanne. Näin toimittiin The Pirate Bay -tapauksessa, jossa tuomioistuin velvoitti suomalaisia teleoperaattoreita estämään asiakkaittensa pääsyn palveluun.

Muutoksen ansiosta oikeudenhaltijat voivat hakea tuomioistuimelta estomääräystä, joka velvoittaa teleoperaattorin estämään myös sellaiset piraattisivustot, joiden ylläpitäjät salaavat henkilöllisyytensä. Edellytykset estomääräyksen saamiseksi on Suomessa kuitenkin asetettu huomattavasti EU-säännösten vaatimuksia korkeammalle. Estomääräysten hakemisen kuluista vastaavat oikeudenhaltijat ja täytäntöönpanokuluista EU-säädösten ja oikeuskäytännön mukaisesti ensisijaisesti teleoperaattorit.

EU:n tietoyhteiskuntadirektiivin mukaisen lakimuutoksen on määrä tulla voimaan kevään 2015 aikana. Direktiivin mukaisia estomääräyksiä on aiemmin annettu Euroopassa muun muassa Itävallassa, Belgiassa, Tanskassa, Kreikassa, Irlannissa, Italiassa, Iso-Britanniassa, Portugalissa ja Islannissa.

”Ensisijaisena pyrkimyksenä on kohdistaa oikeustoimet varsinaiseen loukkaajaan. Tämä ei nettimaailmassa kuitenkaan aina ole mahdollista, ja siksi on erittäin positiivista, että oikeudenhaltijoilla on viimein Suomessakin tehokas keino puuttua laittomiin palveluihin, joita pyörittävät tuntemattomat henkilöt ulkomailta käsin”, sanoo Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala.

Suomalaiset ovat myönteisiä estomääräyksiä kohtaan

Marraskuussa 2014 toteutetun laajan tutkimuksen mukaan 91 prosenttia suomalaisista kannattaa puuttumista tekijänoikeudellisesti suojattujen sisältöjen luvattomaan nettijakeluun. Tutkimukseen vastanneista 78 prosenttia pitää piraattisivustoille pääsyn estämistä hyvin tai jokseenkin tehokkaana tapana puuttua piratismiin.

Tiedot perustuvat Taloustutkimus Oy:n toteuttamaan tutkimukseen, joka tehtiin Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n toimeksiannosta. Tutkimuksen otanta oli yhteensä 2015 henkilöä. Kyseessä oli tavallista laajempi verkkopiratismia käsittelevä tutkimus.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Jaana Pihkala
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry
puh. 09 6803 4069

Tutkimus: Myös piraattipalveluiden käyttäjät kannattavat piratismiin puuttumista