Ajankohtaista

24.04.2015

TTVK selvitti luvattomia SM-liiga-kisastudioita – luvat hankkineet ravintolat epäreilussa kilpailutilanteessa

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) selvitti syksyn 2014 ja kevään 2015 aikana ravintoloissa mahdollisesti ilman asianmukaisia sopimuksia näytettyjä SM-liigan kisalähetyksiä. Ravintolakierroksia suoritettiin pääkaupunkiseudun lisäksi Tampereella, Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Kuopiossa ja Oulussa.

SM-liigan lähetysoikeudet ovat Nelonen Medialla. Ottelut ovat katsottavissa Nelonen Pro
-maksukanavien sekä Ruutu-palvelun kautta. Katseluoikeus on mahdollista hankkia myös ravintolakäyttöön maksu-tv-operaattoreilta, jolloin hinta määräytyy ravintolan asiakaspaikkojen mukaan. Yksittäisille kuluttajille myytävää maksu-tv:n yksityiskorttia tai Ruutu-palvelun katseluoikeutta ei ole lupa käyttää ravintolatoiminnassa.

”Ottelulähetyksiä tarkastuksen perusteella näyttäneistä paikoista jopa 60 % ei viimeisimpien tietojen mukaan ollut hankkinut ravintolakäyttöön tarkoitettua katseluoikeutta maksu-tv-operaattoreilta. TTVK on ottanut yhteyttä niihin ravintoloihin, joiden kohdalla ilmeni epäselvyyksiä. TTVK jatkaa tarkastuksia tulevalla liigakaudella ja harkitsee jatkotoimia toistuvaan luvattomaan toimintaan puuttumiseksi”, TTVK ry:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala sanoi.

”Yksityisasiakkaille tarkoitettujen palveluidemme käyttö kaupallisessa toiminnassa luo selkeän markkinahäiriön. Kun noin iso osa ravintoloista näyttää lähetystä luvattomasti, asianmukaisen luvan hankkineet ravintolat joutuvat epäreiluun kilpailutilanteeseen. On kaikkien etujen mukaista, että mahdollisiin epäkohtiin puututaan”, sanoi Nelonen Median kuluttajatuotteista ja -palveluista vastaava Arto Mustikkaniemi.

Nelonen Media on osa Sanoma Media Finland Oy:tä, joka on yksi TTVK:n jäsenistä ja jonka tekijänoikeuksia TTVK valvoo Suomessa.