Ajankohtaista

08.02.2001

Piraattikauppiaalle kovat sakot Varkaudessa

Varkauden käräjäoikeus tuomitsi 7.2.2001 piraatti cd-äänitteiden ja Sony PlayStation pelin myyntiä harjoittaneen 49 ? vuotiaan naishenkilön tekijänoikeusrikoksesta yhteensä 70 päiväsakkoon. Sakkoja tuli maksettavaksi yhteensä 1.400 mk. Tekijänoikeuskorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja nainen tuomittiin maksamaan tallenteiden oikeudenhaltijoille yhteensä yli 40.000 mk. Naisen hallusta takavarikoidut lähes 300 kpl laittomia piraattitallenteita määrättiin hävitettäviksi.


Nainen oli ensimmäisen kerran jäänyt kiinni Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen suorittaman tarkastuksen perusteella piraattitallenteiden myynnistä Joensuulaisella kirpputorilla syyskuussa 1999. Tällöin hänelle annettiin asiassa rangaistusvaatimusilmoitus ja nainen selvisi ensikertalaisena ilman käräjiä ja oikeudenhaltijoiden korvausvaatimuksia.


Kun toiminta Joensuussa saatiin tyrehdyttyä, vuokrasi nainen myyntipöydän Varkaudessa sijaitsevalta kirpputorilta. Pöydälle tuotiin myytäväksi noin sata piraattitallennetta. Nainen ehti myymään levyjä reilun tuhannen markan edestä ennen kiinnijäämistään. Poliisin suorittaman esitutkinnan avulla naisen hallusta löydettiin yli 200 piraattitallennetta, jotka oli tuotu maahan levitystarkoituksessa. Naisen kertoman mukaan piraattitallenteet oli tuotu Venäjältä. Ei edes kiinnijääminen Varkaudessa lopettanut naisen harjoittamaa toimintaa, kesällä 2000 nainen jäi jälleen kiinni piraatti-tuotteiden myynnistä Joensuulaisella kirpputorilla.


Varkauden tuomio oli tämän vuoden ensimmäinen käräjäoikeuksissa annettu tekijänoikeusloukkauksia koskeva tuomio. Viimevuonna tuomiota tuli käräjäoikeuksista yhteensä 26 ja hovioikeuksista 3 kappaletta. Tekijänoikeuslain 57 § mukaisia hyvityksiä ja vahingonkorvauksia tuomittiin vuonna 2000 käräjäoikeuksien antamissa tapauksissa oikeudenhaltijoille maksettavaksi yli 600.000 mk. Äänitepiratismiosuus Suomessa on edelleen EU-maista toiseksi korkein, ainoastaan Kreikassa luvut ovat korkeammat. Syynä Suomen korkeaan piratismiin on juuri laittomien tallenteiden suuri tarjonta ja maahantuonti sekä Virosta että Venäjältä.


Varatuomari Antti Kotilaisen mukaan Varkauden käräjäoikeuden tuomio kertoo hyvin nykytilanteesta: "Piraatit rahdataan Viipurin ja Pietarin toreilta ja sen jälkeen niitä levitetään ammattimaisesti pienissä erissä itsepalvelukirpputorien myyntipöydille. Onneksemme näyttää siltä, että käräjäoikeudet ovat tiukentamassa rangaistuskäytäntöään. Piratismi on taloudellista rikollisuutta. Laittomasta toiminnasta aiheutuu saamatta jääneinä korvauksina haittaa tekijöille ja tuottajille. Tässä suhteessa piratismi voidaan rinnastaa varkauteen ja seuraamusten on oltava ankaruudeltaan siten verrattavissa aineellisiin oikeuksiin kohdistuvien rikosten seuraamuksiin. "