Ajankohtaista

21.02.2001

Luvattomasta videovuokrauksesta tuntuvat sakot ja korvaukset Tampereella

Tampereen käräjäoikeus tuomitsi 19.2.2001 tamperelaisen 42 - vuotiaan liikkeenharjoittajan tekijänoikeusrikoksesta 50 päiväsakkoon, jolloin sakkoja tuli maksettavaksi 6.850 mk. Mies oli vuoden 2000 tammikuun ja elokuun välisenä aikana tarjonnut vuokralle ja vuokrannut hallinnoimastaan Tampereella sijaitsevasta videovuokraamosta ns. myyntikasetteja, joita ei ole laisinkaan lupa vuokrata.


Videoelokuvat julkaistaan aina sekä myyntivideoina että ns. vuokrausvideoina. Myyntiin tarkoitettuja videoita ei ole lupa vuokrata. Vuokrausoikeudet sisältävät videot maksavat videovuokraamo-yrittäjälle vähintään viisi kertaa ns. myyntivideon hinnan. Korkeampi hinta perustuu nimenomaan siihen, että tällöin videoitten omistajalla on myös oikeus vuokrata yleisölle ko. videoita.


Poliisin liikkeeseen suorittamassa kotietsinnässä takavarikkoon jäi yli 700 videoelokuvaa, jotka olivat olleet luvatta vuokrattavissa. Elokuvat olivat normaaleja elokuvalevityksessä olleita elokuvia. Liikkeenharjoittaja oli hankkinut jonkin verran laillisia vuokravideoita, mutta näiden rinnalla mies oli ostanut vuokrattavaksi myyntivideoita mm. paikallisista tavarataloista.


Liikkeessä harjoitettu luvaton vuokraus tuli ilmi kuluttajien Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskukselle ilmoittamien vinkkien perusteella. Osaan myyntikasettien kansista oli liimattu erillisiä tarroja, joissa luki "Palauttamattomista filmeistä teemme aina rikosilmoituksen". Tarroilla oli mitä ilmeisimmin haluttu peittää myyntikaseteissa ilmoitettu vuokrauskieltoa. Lisäksi osasta videokasetteja oli nauhan alussa olevat vuokrauskiellot päällenauhoitettu. Sakkojen lisäksi liikkeenharjoittaja velvoitettiin maksamaan tekijänoikeudellisia korvauksia Suomen Elokuvatoimistojen Liitto ry:lle ja Disney Enterprises Inc:lle yhteensä 201.145 mk. Maksettavaksi tulivat myös oikeudenhaltijoiden oikeudenkäyntikulut 14.204 mk.


Esillä ollut tapaus oli vuonna 2000 esiin tulleista tapauksista laajamittaisin ja vakavin. 'Yleensä tähän ongelmaan törmätään pienemmissä kioskeissa ja myyntipaikoissa eikä luvatta tarjolla olevien videoitten määrä ole kovinkaan suuri. Tässä tapauksessa tarjolla oli poikkeuksellisen suuri määrä uutuusleffoja. Tällainen toiminta vaikeuttaa suuresti paikallisia asianmukaisesti toimivia vuokraamoyrittäjiä. Myyntikasettien vuokraaja saa itselleen erittäin suuren taloudellisen kilpailuedun investointien jäädessä selkeästi pienemmiksi' , toteaa varatuomari Antti Kotilainen Tekijänoikeuden tiedotus - ja valvontakeskuksesta.