Ajankohtaista

21.03.2001

Helsingin poliisi takavarikoi satoja piraattitallenteita kirpputoreilta

Helsingin poliisi takavarikoi viikonloppuna satoja piraattituotteita helsinkiläiseltä kirpputorilta. Kahdella myyjällä myynnissä oli yhteensä satoja VHS-elokuvia ja CD-levyjä sekä jonkin verran myös tietokonepelejä. Poliisi ja Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ovat yhdessä myös tulevaisuudessa puuttumassa pääkaupunkiseudulla kirpputoreilla ilmeneviin piraattituotteiden myynteihin.


Paras tapa estää rikollisen toiminnan leviäminen kirpputoreille on kuluttajien valistuminen ja tarkkaavaisuus tuotteiden alkuperän suhteen. Usein kirpputorilla tapahtunut piraattituotteiden satunnainen myynti, joka on johtunut myyjän tietämättömyydestä toiminnan laittomuudesta, on loppunut kirpputoriasiakkaiden huomauttaessa asiasta. Myös eräiden kirpputorien pitäjien lisääntynyt valvonta ja puuttuminen piraattituotteiden myyntiin on siistinyt nämä kirpputorit piraattituotteista.


Kirpputoreilla tapahtuva piraattituotteiden myynti saattaa osin siitä johtua, etteivät tavalliset ihmiset ymmärrä piraattituotteita edelleen myydessään syyllistyvänsä tekijänoikeusrikkomukseen tai -rikokseen. On myös havaittavissa se, että eräät kirpputorimyyjät toimivat ammattimaisesti tuomalla itse maahan piraattitallenteita ja myymällä niitä edelleen useilla eri kirpputoreilla. Tällöin he syyllistyvät piraattituotteiden maahantuontiin levitystarkoituksessa, mikä on rangaistavaa.


Viimeisin oikeustuomio kirpputorimyynnin osalta oli Varkauden käräjäoikeuden tuomio 7.2.2001, kun käräjäoikeus tuomitsi piraatti cd-äänitteiden ja Sony PlayStation pelin myyntiä harjoittaneen 49-vuotiaan naishenkilön tekijänoikeusrikoksesta yhteensä 70 päiväsakkoon. Sakkoja tuli maksettavaksi yhteensä 1.400 mk. Tekijänoikeuskorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja nainen tuomittiin maksamaan tallenteiden oikeudenhaltijoille yhteensä yli 40.000 mk. Naisen hallusta takavarikoidut lähes 300 kpl laittomia piraattitallenteita määrättiin hävitettäviksi.


Piratismia vastaan taistelevan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen vihjepuhelin on tuottanut monia hyviä vinkkejä koskien erityisesti piraattituotteiden kirpputorimyyntiä. Numero 0800-130 230 on soittajalle ilmainen. Myös keskuksen kotisivut (www.antipiracy.fi) antavat tietoa tekijänoikeudesta ja myös mahdollisuuden vinkkien antoon sekä tietoa piraattituotteiden tunnistamisesta. Molempien vinkkikanavien kautta vinkin antaja voi halutessaan säilyä nimettömänä. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen tarkastajat kiertävät ympäri maata tarkastaen kirpputoreja.


Musiikki-, elokuva- ja tietokonepeliteollisuus arvioi Suomeen tuotavan vuositasolla noin kolme miljoonaa laitonta tallennetta Virosta ja Venäjältä. Osa näistä piraattitallenteista myydään edelleen kirpputoreilla.