Ajankohtaista

04.05.2001

Torniossa vankeutta PlayStation-piraateille

Tornion käräjäoikeus tuomitsi 3.5.2001 torniolaismiehen ja -naisen ehdollisiin vankeusrangaistuksiin Sony PlayStation-pelien valmistamisesta ja myynnistä. Nainen tuomittiin 50 päivän ja mies 70 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tämän lisäksi heidät tuomittiin maksamaan tekijänoikeuslain mukaisia korvauksia ja muita kuluja yli 200 000 markkaa.


Nuoripari oli kopioinut ja myynyt yli tuhat PlayStation-pelikopiota tätä toimintaa varten hankkimillaan tietokonelaitteilla. Myynti oli pääasiasillisesti tapahtunut Keltainen Pörssi-lehden kautta. Myynnissä tuomituilla oli ollut yli 200 erilaista peliä. Vuoden 1999 tammikuusta lokakuuhun mennessä tuomitut olivat ehtineet valmistamaan ja myymään yli tuhat pelikopiota eri puolille Suomea.


OTK Ilkka Vuorenmaa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta on tyytyväinen käräjäoikeuden ratkaisuun. 'Käräjäoikeus on todennut ammattimaisesti tehtyjen tekijänoikeusloukkausten aiheuttaman vahingollisuuden. Tässäkin tapauksessa on kyseessä oikeudenhaltijoiden kannalta katsoen varkaus, jossa anastetun omaisuuden arvo on ollut erittäin merkittävä. Myytyjen pelikopioiden arvo laillisessa kaupassa olisi ollut 300.000-400.000 markkaa. Vastaavanarvoisen omaisuuserän muunlaisesta anastamisesta olisi todennäköisesti langetettu jopa ankarampikin ja luultavasti ehdoton vankeusrangaistus', toteaa Vuorenmaa. 'Tämäkin tuomio on selkeä osoitus siitä, että oikeuskäytäntö on tulossa ankarammaksi koskien tekijänoikeuspiratismia. Tämä toivottavasti myös on selkeä viesti, että tekijänoikeuksien loukkaaminen on rinnastettavissa muihin anastusrikoksiin. Toivonkin, että pelipiratismiin yleensä syyllistyvät nuorehkot henkilöt alkaisivat ymmärtää tekojensa seuraamukset.'


Aiemmin tänä vuonna Lappeenrannan käräjäoikeus tuomitsi 23.2.2001 kaksi lappeenrantalaista miestä tekijänoikeusrikoksista vankeusrangaistuksiin. Molemmille miehille langetettiin kolmen kuukauden ehdolliset vankeusrangaistukset. Tekijänoikeudellisia korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja miehet tuomittiin maksamaan Suomen Elokuvatoimistojen Liitto ry:lle ja Disney Enterprises Inc:lle kaiken kaikkiaan melkein 200.000 mk. Toisen tuomitun miehen omistamat laittomaan toimintaan käyttämät laitteet, kuten videonauhurit ja yli 2.500 elokuvaa määrättiin valtiolle menetetyksi.