Internet-piratismi

Internet, digitaalitekniikka ja alati kasvava laitteiden tallennuskapasiteetti ovat muuttaneet sisältöjen kulutus- ja jakelutapoja. Tämä kehitys antaa sisältöalalle ja kuluttajille uusia mahdollisuuksia hyödyntää teoksia. Valitettavasti näitä mahdollisuuksia voidaan käyttää myös niin, että sisältöjen tekijät ja tuottajat jäävät paitsi heille kuuluvista korvauksista. Esimerkiksi internetin vertaisverkoissa (p2p) ladattiin laittomasti vuonna 2008 yli 40 miljardia musiikkitiedostoa. Hollywoodin uutuuselokuvat päätyvät laittomaan internet-jakeluun joskus jopa ennen virallista ensi-iltaansa.

Teosten laittoman jakelun yleisimmät kanavat ovat p2p-ohjelmien kautta toimivat vertaisverkot sekä tallennuspalvelut, joihin ja joista käyttäjät voivat ladata aineistoa. P2p-ohjelman avulla käyttäjä pääsee liittymään vertaisverkkoihin, joissa verkon käyttäjät voivat kopioida aineistoja suoraan toisten käyttäjien tietokoneilta. Kyseessä on eräänlainen vaihtokauppa: saat kopioida minulta ja minä sinulta. Arviolta 63,7% p2p-liikenteestä liittyy tekijänoikeudellisesti suojattuun aineistoon.

95 % luvattomasta nettijakelusta tehdään Suomessa BitTorrent -tekniikkaa käyttäen.  Tunnetuimpia ohjelmia ovat mm. Vuze, uTorrent ja BitComet. Tekniikan suosio perustuu siihen, että aineistoa itselleen lataava henkilö jakaa lataamaansa aineistoa samalla muille, jolloin tiedostojen osat liikkuvat nopeammin käyttäjiltä toisille.

Tallennuspalvelujen (cyberlockers) kohdalla käyttäjät lataavat ulkopuoliseen tallennuspalveluun tiedostoja. Tallennuksen jälkeen lähettäjälle annetaan URL-linkki, jota klikkaamalla kuka tahansa voi ladata itselleen palveluun tallennetut tiedostot. Tallennettuja tiedostoja ei voi löytää yleisillä hakukoneilla, vaan niihin pääsee käsiksi ainoastaan "pöydän alta", annetun linkin kautta. Arviolta 73,2% kaikista jaossa olevista linkeistä osoittaa tekijänoikeudelliseen aineistoon.

Internetissä tapahtuva piratismi perustuu usein organisoituihin, salassa toimiviin julkaisuryhmiin (release groups). Nämä ryhmät pyrkivät saamaan käsiinsä levyt, elokuvat, pelit ja ohjelmat tuotantoyhtiöistä, levytehtaista tai elokuvateattereista ja julkaisemaan ne jopa ennen oikeudenhaltijan virallista julkaisua salaisilla huippusivustoilla (topsites). Näiltä huippusivustoilta oikeudetta julkaistut tiedostot siirtyvät yleisiin vertaisverkkoihin ja niiden miljoonille käyttäjille.

Internet-piratismi on merkittävä ongelma suomalaiselle kulttuurialalle; laittomasta nettilataamisesta aiheutuvat tappiot yhteiskunnalle ovat yli 350 miljoonaa euroa vuodessa. Suomessa on arviolta 125 000 aktiivista, luvatta aineistoja vertaisverkossa jakavaa nettipiraattia. Suomesta on löydetty myös huippusivustoja ja tapauksia on viety poliisitutkintaan.

Lähteenä käytetty Suomen Taloustutkimus Oy:n vuonna 2010 tehtyä tutkimusta nettipiratismista.