Internet-piratismi

Internet-piratismi tarkoittaa tekijänoikeudella suojatun aineiston luvatonta käyttöä internetissä. Nopeat laajakaistayhteydet sekä laitteiden suuret tallennustilat ovat tehneet sisältöjen kuluttamisen ja jakelun helpoksi., ja toisinaan sisältöjä käytetään niin, että tekijät ja tuottajat jäävät paitsi heille kuuluvista korvauksista.  Esimerkiksi Hollywoodin uutuuselokuvat päätyvät laittomaan nettijakeluun joskus jopa ennen virallista ensi-iltaansa. 

Vertaisverkot, SUoratoisto- ja tallennuspalvelut

Teosten laittoman jakelun yleisimmät kanavat ovat p2p-ohjelmien kautta toimivat vertaisverkot, suoratoisto- eli streaming-palvelut sekä tallennuspalvelut eli cyberlockerit, joihin ja joista käyttäjät voivat ladata aineistoa.

Vertaisverkoissa käyttäjät käyvät eräänlaista vaihtokauppaa aineistoista. Vertaisverkkoon liitytään p2p-ohjelman avulla, jolloin käyttäjät voivat kopioida aineistoja suoraan toisten käyttäjien tietokoneilta ja samalla jakaa aineistoja toisille käyttäjille. Arviolta 63,7 % p2p-liikenteestä liittyy tekijänoikeuden suojaamaan aineistoon. Vuonna 2008 internetin vertaisverkoissa (p2p) ladattiin laittomasti yli 40 miljardia musiikkitiedostoa.

Useimmiten aineistoja jaetaan vertaisverkoissa BitTorrent-tekniikan avulla. Tekniikan suosio perustuu siihen, että aineistoa itselleen lataava henkilö jakaa lataamaansa aineistoa samalla muille, jolloin tiedostojen osat liikkuvat nopeammin käyttäjiltä toisille. Tunnetuimpia ohjelmia, jotka käyttävät BitTorrent-tekniikkaa, ovat muun muassa Vuze, uTorrent ja BitComet.

Suoratoistopalvelut ovat kasvava ongelma. Tutkimusten mukaan osa vertaisverkkokäyttäjistä on siirtynyt striimaamaan sisältöjä suoraan verkkoselaimelta.

Tallennuspalvelujen käyttäjät lataavat ulkopuoliseen tallennuspalveluun tiedostoja. Tallennuksen jälkeen käyttäjälle annetaan URL-linkki, jota klikkaamalla kuka tahansa voi ladata itselleen palveluun tallennetut tiedostot. Tallennettuja tiedostoja ei voi löytää yleisillä hakukoneilla, vaan niihin pääsee käsiksi ainoastaan erikseen annetun linkin kautta. Arviolta 73,2 % kaikista jaossa olevista linkeistä johtavat tekijänoikeuden suojaamaan aineistoon.  

INternet-piratismi on usein järjestäytynyttä toimintaa

Internet-piratismi perustuu usein organisoituihin, salassa toimiviin julkaisuryhmiin. Julkaisuryhmät pyrkivät saamaan käsiinsä levyt, elokuvat, pelit ja ohjelmat tuotantoyhtiöistä, levytehtaista tai elokuvateattereista ja julkaisemaan ne salaisilla huippusivustoilla jopa ennen oikeudenhaltijan virallista julkaisua. Huippusivustoilta oikeudetta julkaistut tiedostot siirtyvät yleisiin vertaisverkkoihin ja piraattisivustoille sekä niiden miljoonille käyttäjille.  

Haitat suomalaiselle kulttuurille ovat suuret

Nettipiratismi on merkittävä ongelma suomalaiselle kulttuurialalle. Laittomasta nettilataamisesta aiheutuvat tappiot yhteiskunnalle ovat arviolta yli 350 miljoonaa euroa vuodessa. Suomessa on arviolta 125 000 aktiivista nettipiraattia, jotka jakavat aineistoja vertaisverkossa luvatta. Suomesta on löydetty myös huippusivustoja ja tapauksia on viety poliisitutkintaan.