Tallennepiratismi

Tallennepiratismi tarkoittaa piratismia, jossa piraattituotteet ovat fyysisiä kopioita tekijänoikeuden suojaamista sisällöistä, esimerkiksi musiikista, elokuvista, peleistä tai kartoista.

Piraattituotteet luokitellaan tavallisesti kolmeen ryhmään:

  • Tavallinen piraattituote - äänite, elokuva- tai pelitallenne, jolle on luvatta kopioitu tekijänoikeuden suojaamaa materiaalia.
  • Counterfeit - väärennös, jossa sisällön lisäksi myös alkuperäisen tuotteen ulkoasu on kopioitu mahdollisimman tarkoin.
  • Bootleg - elävästä esityksestä, kuten konsertista, radiosta, televisiosta tai muusta esitystilanteesta, ilman lupaa valmistettu tallenne.

Tallennepiratismissa käytetään tallennusalustana tehdasvalmisteisia prässättyjä CD- ja DVD-levyjä tai poltettavia CD- ja DVD-R-levyjä. 

Tallennepiratismi on järjestäytynyttä rikollisuutta

Fyysinen tallennepiratismi on tehokasta ja organisoitua rikollisuutta. Uutuuselokuva tai suositun yhtyeen uusi äänite voi olla saatavissa piraattituotteena ympäri maailmaa jopa ennen julkaisupäivää. Tallennepiratismin yhteyksistä kansainväliseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen on selvää näyttöä ympäri maailmaa. Interpolin arvioiden mukaan järjestäytynyt rikollisuus hankkii vuosittain yli 500 miljardin euron tulot erilaisista tuoteväärennöksistä, muun muassa tallennepiratismista ja savuke-, lääke- ja vaateväärennöksistä. Piratismi on rikollisille houkuttelevaa, koska voitot ovat suuria, kiinnijäämisen riski pieni ja rangaistukset lieviä esimerkiksi huumerikollisuuteen verrattuna.

Piraattitallenteet ovat usein peräisin ulkomailta

Suomen laki kieltää piraattituotteiden myymisen. Vuoden 2006 alusta alkaen piraattitallenteiden maahantuonti omaan yksityiseen käyttöön on ollut myös kiellettyä Suomessa. Suomessa ei ole tavattu järjestäytynyttä rikollisuutta, joka valmistaisi ammattimaisesti piraattituotteita. Kuluttajan kannattaa olla tarkkana CD- ja DVD-levyostoksilla tallennepiratismin kärkimaissa Venäjällä ja Kiinassa sekä muissa Kaukoidän maissa.

Ohjeita piraattituotteiden tunnistamiseen

Lisätietoa kansainvälisestä piratismista:

Musiikintuottajat - IFPI Finland ry
MPAA