Tallennepiratismi

Fyysinen tallennepiratismi on tehokasta ja organisoitua rikollisuutta - uutuuselokuva tai suositun yhtyeen uusi äänite voi olla saatavilla piraattituotteena ympäri maailmaa jopa ennen julkaisupäivää. Tallennepiratismin yhteyksistä kansainväliseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen on selkeää näyttöä ympäri maailmaa. Interpolin arvioiden mukaan järjestäytynyt rikollisuus hankkii vuositasolla yli 500 miljardin euron tulot erilaisista tuoteväärennöksistä (mm. tallennepiratismi ja savuke-, lääke- ja vaateväärennökset). Piratismi on rikollisille houkuttelevaa koska voitot ovat suuria, kiinnijäämisen riski pieni ja rangaistukset ovat lieviä esimerkiksi huumerikollisuuteen verrattuna.

Suomessa ei ole tavattu järjestäytynyttä rikollisuutta, joka valmistaisi ammattimaisesti piraattituotteita. Suomen laki kieltää piraattituotteiden myymisen. Vuoden 2006 alusta alkaen myös piraattitallenteiden maahantuonti omaan yksityiseen käyttöön on Suomessa ollut kiellettyä. Kuluttajan kannaattaakin olla tarkkana CD- ja DVD-levyostoksien suhteen tallennepiratismin kärkimaissa Venäjällä ja Kiinassa sekä muissa kaukoidän maissa.

Piraattituotteet luokitellaan tavallisesti kolmeen ryhmään:

  • Tavallinen piraattituote - äänite, elokuva tai pelitallenne, jolle on luvatta kopioitu suojattua materiaalia, alkuperäistuotetta ei välttämättä ole olemassa tai ainakaan sen ulkonäköä ei ole kopioitu täydellisesti.
  • Counterfeit - väärennös, jossa sisällön lisäksi myös alkuperäisen tuotteen ulkoasu on kopioitu mahdollisimman tarkoin.
  • Bootleg - elävästä esityksestä, kuten konsertista, radiosta, televisiosta tai muusta esitystilanteesta ilman lupaa valmistettu tallenne.

Tallennepiratismissa (musiikki, elokuvat, pelit ja kartat yms.) käytetään tallennusalustana tehdasvalmisteisia prässättyjä CD- ja DVD-levyjä ja viime vuosina yhä kasvavassa määrin poltettavia CD- ja DVD-R -levyjä. Etenkin Aasiassa ja Etelä-Amerikassa kasvavan poltettuja levyjä käyttävän piratismin taustalla on tallennuslaitteiden (ns. polttavien asemien) hintojen lasku ja kopiointinopeuksien raju kasvu. Monet Etelä-Euroopan maat, kuten Espanja ja Kreikka ovat kohdanneet erittäin rajun CD-R-piratismin kasvun viime vuosina.

Ohjeita piraattituotteiden tunnistamiseen löydät täältä.