Lähioikeudet

Lähioikeudet suojaavat teoksen esittäjiä

Tekijän yksinoikeuden lisäksi on olemassa lähioikeuksia, joita on esimerkiksi näyttelijöillä ja muusikoilla. Lähioikeudet ovat tekijänoikeutta muistuttavia suojan muotoja, joissa suojan kohteena on teoksen esitys, äänen tai kuvan tallennus, valokuva, radio- ja tv-lähetykset ja tietokannat sekä luettelot. Lisäksi kansanperinteen esitys saa suojaa. Suojan saamisen edellytyksenä ei ole esityksen omaperäisyys. Lähioikeudet suojaavat myös taloudellisia investointeja. 

Suojaa saavat kaikki esittävät taiteilijat, jotka esittävät tekijänoikeuslaissa tarkoitetun teoksen.

Lähioikeussuojaa saavat:

  • esittävät taiteilijat
  • radio- ja televisioyritykset
  • luettelon ja tietokannan valmistaja
  • valokuvaajat
  • äänitallenteen tuottajat
  • kuvatallenteen tuottajat

Tuottaja on toimija, joka vastaa tallenteen tuottamisesta, esimerkiksi levy- tai ohjelmatuotantoyhtiö. Tuottajat saavat suojaa tallenteen tuottamisen perusteella.

Yhdellä tuotteella on useita oikeuksia

Usein yhteen tuotteeseen, esimerkiksi CD-levyyn, kohdistuu useita oikeuksia: musiikin tekijöiden oikeudet, esittävien taiteilijoiden oikeudet ja levyn tuottaneen yhtiön tuottajaoikeus. Taiteilijoiden ja tuottajien lähioikeussuoja kattaa kappaleen valmistamisen, teoskappaleiden levityksen ja yleisölle välittämisen. Lisäksi esittävillä taiteilijoilla on moraaliset oikeudet omiin esityksiinsä.

Lähioikeussuoja on tekijänoikeussuojaa rajoitetumpaa, koska se ei suojaa jäljittelyltä. Teoksen tekijä voi halutessaan kieltää teoksensa jäljittelyn mutta esittävän taiteilijan esitystä saa vapaasti imitoida. Myös suoja-aika on lyhyempi, 50 vuotta esitys- tai tallentamisvuodesta. Jos tallenne julkaistaan suoja-ajan kuluessa, alkaa julkaisuvuoden päättymisestä uusi 50 tai 70 vuoden mittainen suoja-aika lähioikeudesta riippuen.