Toiminta

TTVK:n toiminta pähkinänkuoressa

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) on rekisteröity ja voittoa tavoittelematon yhdistys. Yhdistys valvoo jäsentensä oikeuksia ja tiedottaa ja kouluttaa tekijänoikeudesta.

Tiedotus ja koulutus

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry antaa neuvontaa yleisistä tekijänoikeusasioista, julkaisee tekijänoikeudellista tiedotusaineistoa ja tiedottaa ajankohtaisista tekijänoikeutta ja piratismia koskevista aiheista. Lisäksi TTVK antaa tekijänoikeuskoulutusta muun muassa viranomaisille ja oppilaitoksissa. Osana Tekijänoikeustietoa koulumaailmaan -hanketta kouluille tarjotaan oppimateriaalia sekä kouluvierailuja, joissa mukana on luovan alan edustaja. Kysy kouluvierailuista ja muusta koulutuksesta tarkemmin TTVK:n toimistosta. Oppimateriaalit ja kouluvierailut ovat tilattavissa myös osoitteesta: www.tekijanoikeus.fi/oppimateriaalia-kouluille

Valvonta

Useat tekijänoikeuden suojaamat tuotteet ovat haavoittuvia luvattomalle hyödyntämiselle. Sisällöt on helppo ottaa korvauksetta käyttöön ja levittää niitä piraattitallenteina tai ilman oikeudenhaltijoiden lupaa tietoverkoissa. Jottei teosten tekemiseen uhrattu työ ja muu panostus menisi hukkaan, oikeudenhaltijat valvovat oikeuksiaan.

TTVK valvoo valtakirjoin jäsentensä tekijänoikeuksia Suomessa. Valvontatyötä tehdään yhteistyössä oikeudenhaltijoiden ja viranomaisten kanssa niin fyysisillä markkinoilla kuin internetissäkin.

Koska tekijänoikeusloukkaukset ovat asianomistajarikoksia, oikeudenhaltijoiden on itse valvottava oikeuksiaan. Viranomaiset eivät puutu oikeudenloukkauksiin ilman oikeudenhaltijan tutkintapyyntöä.